در این نوشتار از سری “موفقیت مهندسی” به ده ویژگی اصلی که تقریبا تمام مهندسان موفق و برتر دنیا، آنها را دارا میباشند، میپردازیم.
۱- کار گروهی:
رمز موفقیت در اتمام پروژههای بزرگ، مشارکت در “کارهای تیمی” است. هیچ کسی به تنهایی نمیتواند پروژه بزرگی را به سرانجام برساند. بنابراین داشتن روحیه کار گروهی، از ویژگیهای مهندسان برتر میباشد. یک عضو تیم باید جایگاه دیگر اعضا را بشناسد و جزئیات پیشرفت وظایف خود را در اختیار دیگران قرار دهد. احترام متقابل و رعایت آداب معاشرت، موجب ایجاد اعتماد بین اعضای تیم میشود.
وظایف خود را به دیگران محول ننمایید و تلاش کنید تا علاوه بر انجام وظایف خود، دیگر اعضای تیم را نیز یاری برسانید. اعضایی که از زیر کار شانه خالی میکنند، بهزودی از گروه طرد میشوند.
مهندسان نوپا و تازهکار را به تیم راه داده و تجربیات خود را به آنها منتقل نمایید. آنها بهزودی با درخشش خود، پاسخ اعتماد شما را خواهند داد.
.
۲- تداوم در یادگیری:
با توجه به پیشرفت سریع تکنولوژی خصوصا در علوم مهندسی، یک مهندس موفق همواره خود را با فناوری های جدید، به روز می نماید. متاسفانه درصد قابل توجهی از مهندسان شاغل در صنایع مختلف، از این ویژگی بیبهرهاند.
آشنایی و درگیر شدن با نرمافزارهای جدید عمومی و تخصصی مرتبط، مطالعه کتاب، مجله و مقالات روز مهندسی، شرکت در نمایشگاههای معتبر در کنار تجربیات روزمره حرفهای، موجب رشد کارآیی و تضمین موفقیت دائمی یک مهندس میشود.
بنابراین ویژگی دوم مهندسان موفق این است که هیچوقت خود را عالم و آگاه به همه چیز نمیدانند و همواره مشتاق به یادگیری هستند.
خلاقیت، ویژگی بالفطره تمام مهندسان موفق میباشد. این مهندسان، همواره فراتر از جارچوبهای موجود میاندیشند.
دنیای مهندسی، بر اساس کشف راهحلهای خلاقانه بنا شده است و بنابراین، مهندسانی که همواره ارائهگر ایدههایی نو هستند، سرآمد سایر مهندسان بوده و خلاقیت آنها به مثابه سرمایهای بیبدیل، محسوب میگردد.
هر پروژهای حتی اگر پروژه کوچکی هم باشد، با مشکلات بزرگی روبهرو خواهد بود.
مهندسان موفق، در برابر هر مشکلی، نخست همه زوایای مساله را بررسی، سپس تمام عواقب مشکل را ارزیابی، و نهایتا با شجاعت تمام، بهترین تصمیم را در کمترین زمان ممکن اخذ مینمایند.
بنابراین داشتن “قدرت تصمیمگیری” یکی از ویژگیهای بارز این مهندسان میباشد.
مهندسان موفق، وقتی تصمیمی اتخاذ میکنند، مسوولیت آن را بهطور کامل بر عهده میگیرند. آنها هرگز اشتباهات خود را به دیگران نسبت نمیدهند.
این مهندسان با شجاعت، مسوولیت کارهای خود و اعضای تیم زیرمجموعه خود را بر عهده گرفته و از آن دفاع مینمایند.
مهندسان موفق، در مواجهه با سیستمهای پیچیده، نخست به مطالعه تمام ویژگیهای آن سیستم و شناخت نحوه کار و ارتباط اجزای آن سیستم پرداخته و سپس با آنالیز و “تفکر منطقی”، کار نصب، راهاندازی، تعمیر، نگهداری و یا بهینهسازی آن سیستم را انجام میدهند.
این مهندسان در برابر مشکلات محیط حرفهای نیز همواره با همین رویکرد منطقی خود، بهترین راهحل ها را انتخاب میکنند.
۷- توجه به جزئیات:
مهندسان موفق، با فن بیان مناسب، ملاحظات و مباحث فنی را به کارفرما و یا مدیرانی که ممکن است در جریان جزئیات موضوع مورد نظر نباشند، ارائه و Present مینمایند.
برخوردار بودن از مهارتهای ارتباطی و ایجاد صمیمت با کارفرما، ناظران پروژه، پیمانکاران و همکاران، یکی از ویژگی بارز “مهندسان موفق” میباشد.
مهندسان موفق، وقتی کار یا پروژهای را شروع میکنند با در اختیار گرفتن امکانات و اختیارات لازم، تمام اراده خود را در مسیر تحقق هدف مورد نظر متمرکز نموده و با تلاش خستگی ناپذیر و پشتکار و همتی که گاهی به سماجت شبیه است، پروژه را به نتیجه مطلوب میرسانند.
اشتیاق به ثمر رساندن کار و علاقه به حرفه خود، موتور محرک این مهندسان بوده و بنابراین خستگی و ناامیدی در منش حرفهای این مهندسان، جایگاهی ندارد.
رهبر بودن، خود بسیاری از ویژگیهای گفتهشده فوق را شامل میشود. اما در واقع ویژگی “رهبر بودن” بالاتر از همه موارد گفته شده میباشد. یک مهندس موفق، با استفاده مفید از تواناییهای افراد تیم و ایجاد انگیزه در آنها و پیشبینی موانع و ریسکهای آتی، موجب تضمین موفقیت تیم و پروژه و رسیدن به هدف مورد نظر از بهترین مسیرممکن میگردد.